Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Τοξίνες - Αποτοξίνωση

Τοξίνες

Σαν τοξίνες ορίζονται όλες οι  δηλητηριώδεις ενώσεις που  η παρουσία τους στον οργανισμό  έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην λειτουργία του. Οι ενώσεις αυτές είτε παράγονται φυσιολογικά από τον οργανισμό κατά τη διαδικασία της πέψης (άπεπτες πρωτεϊνες, ελεύθερες ρίζες), είτε προσλαμβάνονται από το εξωτερικό περιβάλλον (βαριά μέταλλα, χημικά, πρόσθετα τροφίμων), είτε τέλος παράγονται από παθογόνους μικροοργανισμούς που διαβούν κυρίως στο γαστρεντερικό μας σύστημα.
Ο οργανισμός μας παράγει κατά την πέψη των τροφών  έτσι κι αλλιώς μια ποικιλία τοξικών αποβλήτων σε τακτική βάση, και για το λόγο αυτό διαθέτει καλά ανεπτυγμένες ενζυματικές διαδικασίες αποτοξίνωσης. Αποτοξίνωση είναι η διαδικασία καταστροφής ή αδρανοποίησης των τοξινών και η αποβολή τους από τον οργανισμό. Το κύριο όργανο αποτοξίνωσης είναι το συκώτι, το εκπληκτικό αυτό βιοχημικό εργαστήριο του οργανισμού, άλλες όμως τοξίνες καταστρέφονται  στα κύτταρα – όπως οι ελεύθερες ρίζες- αλλά και σε άλλα όργανα όπως στα νεφρά.
Δυστυχώς, αυτοί οι μηχανισμοί  μπορεί να υπερκεραστούν όταν στα υποπροϊόντα του ίδιου του μεταβολισμού μας προστεθούν και  εξωτερικές πηγές. Η υπερβολική μας έκθεση σε χημικές ουσίες που δεν υπήρχαν μέχρι πρόσφατα στη φύση (εντομοκτόνα, πλαστικά), η υπερβολική πρόσληψη τροφών δύσπεπτων και έντονα επεξεργασμένων (γαλακτοκομικά, σιτηρά), η εξάλειψη των ωμών τροφών και των φυσικών αποτοξινωτικών από τη διατροφή μας, η τακτική κατανάλωση καφέ και αλκοόλ και το κάπνισμα, η ελαχιστοποίηση της φυσικής δραστηριότητας και η υπερσυγκέντρωση παθογόνων μικροοργανισμών στο γαστρενετερικό μας σύστημα από την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών σε ανθρώπους και ζώα, υπερφορτώνουν τον οργανισμό και εξαντλούν τους αποτοξινωτικούς του μηχανισμούς. Σαν αντίδραση, ο οργανισμός αρχίζει να αποθηκεύει το πλεόνασμα των τοξινών στα λιποκύτταρα, στο ίδιο το συκώτι με τη μορφή λίπους αλλά και σε όλους τους ιστούς και τα όργανα.
Το ανοσοποιητικό μας  σύστημα είναι μέρος του μηχανισμού  που μας προστατεύει από τις τοξίνες και ενεργοποιείται στην περίπτωση  της υπερβολικής συσσώρευσής τους. Το ανοσοποιητικό μας εκλαμβάνει όλες τις ουσίες και τους μικροοργανισμούς που ο οργανισμός δεν μπορεί να πέψει ή να αναγνωρίσει ως μέρος του, σαν εχθρούς που πρέπει να αντιμετωπίσει. Όταν πλέον δεν τα καταφέρνει, ενεργοποιεί έναν αρχέγονο μηχανισμό εξελιγμένο για την επούλωση των τραυμάτων: τη φλεγμονή. Η εξέλιξη όμως της φλεγμονής σε χρόνια, οδηγεί με μηχανισμούς που τώρα εξερευνά η ιατρική, σε χρόνιες και επικίνδυνες νόσους όπως οι  αλλεργίες, οι διάφορες αρθρίτιδες, ο διαβήτης  και οι καρδιοπάθειες, αυτοάνοσες όπως το Σύνδρομο Αλτσχάιμερ και η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, μέσα από πιο πολύπλοκες διαδικασίες ο καρκίνος αλλά και θεωρούμενες σαν ψυχικές ή νευροψυχικές ασθένειες όπως η κατάθλιψη, η μανιοκατάθλιψη και η σχιζοφρένεια. Η ασθένεια έρχεται όταν ο οργανισμός δεν μπορεί πια να διαχειριστεί το βαρύ τοξινωτικό φορτίο.

Αποτοξίνωση

Αποτοξίνωση λέγεται η διαδικασία με την οποία ο οργανισμός αποβάλλει τοξίνες που προκύπτουν είτε από το εξωτερικό περιβάλλον και τις τροφές είτε είναι προϊόντα του μεταβολισμού. Οι τοξίνες είναι ουσίες που το σώμα δεν μπορεί να μεταβολίσει, να διασπάσει δηλαδή σε απλούστερες που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και που η παραμονή τους στον οργανισμό προκαλεί βλάβες στα κύτταρα και τους ιστούς.
Το κύριο αποτοξινωτικό όργανο του οργανισμού είναι το συκώτι. Το όργανο αυτό επιτελεί πάνω από εκατό  λειτουργίες. Βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, καθαρίζει το αίμα, παράγει τη χολή, παράγει λιπίδια και  μεταβολίζει τη βιταμίνη Α.  Πολλές από τις λειτουργίες έχουν να κάνουν με την διάσπαση, αδρανοποίηση και αποβολή χημικών ή βιολογικών παραγόντων.
Αποτοξίνωση όμως γίνεται και μέσω άλλων  οργάνων όπως τα νεφρά, το έντερο, οι πνεύμονες, οι ιδρωτοποιοί, οι σμηγματογόνοι και οι βλεννογόνοι αδένες, οποιοδήποτε μέσο δηλαδή έχει ο οργανισμός για να μεταφέρει ανεπιθύμητες ενώσεις από τα κύτταρα στο εξωτερικό περιβάλλον.
Το σώμα έχει σημαντικά αποτοξινωτικά συστήματα. Το πρόβλημα ξεκινά όταν το τοξινωτικό φορτίο ξεπερνά τη δυναμικότητα  των συστημάτων αυτών. Τότε οι πλεονάζουσες τοξίνες αποθηκεύονται στα κύτταρα –κυρίως στον λιπώδη ιστό- περιμένοντας τη σειρά τους για επεξεργασία και αποβολή. Όσο όμως περιμένουν, προκαλούν ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού και χρόνια φλεγμονή, με αποτέλεσμα την εκδήλωση ποικίλων σωματικών και ψυχικών ασθενειών στον άνθρωπο. Το να κάνουμε αποτοξίνωση σημαίνει ακριβώς να φέρουμε σύντομα τη σειρά τους για επεξεργασία.
Το πρώτο βήμα για να το πετύχουμε αυτό είναι να ελαχιστοποιήσουμε την εισροή νέων προβληματικών για τον οργανισμό ουσιών. Το δεύτερο είναι να ενισχύσουμε τις αποτοξινωτικές δράσεις του οργανισμού μέσω των θεραπευτικών τροφών και βοτάνων. Και για τα δύο βήματα υπάρχει ο γρήγορος και ο αργός δρόμος.
Ο πιο άμεσος τρόπος για τη δραματική μείωση των εισερχόμενων στο σώμα τοξινών είναι η νηστεία. Σαν τέτοια θα ορίσουμε την πλήρη αποχή από στερεή τροφή, με ακραία εκδοχή την λήψη μόνο νερού για κάποιο χρονικό διάστημα, από μία έως δέκα ημέρες. Υπάρχει τρομερά ενδιαφέρουσα βιβλιογραφία για το θέμα, προφανώς είναι μια πανάρχαια τεχνική εσωτερικού καθαρμού και χρησιμοποιείται για θεραπεία πολύ σοβαρών ασθενειών όπως ο καρκίνος. Όμως, στην περίπτωση που κάποιος το κάνει για χρονικά διαστήματα μεγαλύτερα των δύο-τριών ημερών, χρειάζεται να παρακολουθείται από γιατρό, να ξεκουράζεται πολύ και να αρχίζει και να τελειώνει τη νηστεία με ομαλό τρόπο. Πάντα υπάρχει ενδεχόμενο να υποστεί ο νηστεύων αποτοξινωτική ( ή αλλιώς θεραπευτική) κρίση και να θέσει την υγεία του σε κίνδυνο. Κατά τη νηστεία, αφού υπάρχει παντελής έλλειψη εισερχόμενων τοξινών ο οργανισμός ενεργοποιείται και καθαρίζει γρήγορα από το φορτίο του, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που προανέφερα. Δεν είναι τυχαίο πως η μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής ξεκινά με την Καθαρή Δευτέρα , που για τους παλιούς σήμαινε ολική αποχή από οποιαδήποτε τροφή. Το πλεονέκτημα της νηστείας είναι ότι οδηγεί παράλληλα  και στην εξόντωση της παθογόνας χλωρίδας του εντέρου που τρέφεται με προβληματικές τροφές όπως η ζάχαρη, το αλεύρι και το οινόπνευμα και ενισχύεται με τις ζύμες και τους μύκητες των ζυμωμένων τροφών. Αυτό  ανακουφίζει γρήγορα  γρήγορα τον οργανισμό από τις ενδοτοξίνες που παράγουν τέτοιοι μικροοργανισμοί όπως η Candida albicans.
Αντίστοιχα γρήγορα μπορεί να γίνει και αποτοξίνωση με τη βοήθεια ισχυρών αποτοξινωτικών σκευασμάτων και μεθόδων είτε στο συκώτι είτε στο έντερο είτε στο σύνολο του οργανισμού.
Βέβαια, υπάρχουν πολλές τροφές και βότανα που μπορούν να ενισχύσουν τις διαδικασίες καθαρισμού. Σε κάποιες περιπτώσεις βοτάνων βέβαια, καλό είναι αυτά να λαμβάνονται για περιορισμένα χρονικά διαστήματα. Είναι καλή έτσι κι αλλιώς η ανάμιξη και η εναλλαγή τους, όπως ακριβώς και με τις τροφές.

Σκόρδο –κρεμμύδι - πράσσο

Εκπληκτικές τροφές – φυσικά ωμές και ανεπεξέργαστες – και με αυτή τη σειρά σημαντικότητας. Τα καλύτερα αντιβιοτικά, καταπολεμούν δραστικά τους παθογόνους μικροοργανισμούς του γαστρεντερικού και ελαχιστοποιούν τις παραγόμενες από αυτούς ενδοτοξίνες. Αν δεν μπορείτε να τα φάτε ωμά, αφείστε τα χαραγμένα σε νερό για 6-8 ώρες και πιείτε το διάλυμα που θα προκύψει.

Αγκινάρα

Περιέχει την ουσία κυναρίνη και μεγάλη ποσότητα φλαβονοειδών που έχουν ευεργετική δράση στην προστασία του συκωτιού, ενώ βοηθούν και στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Δοκιμάστε την ωμή με αρκετό λεμόνι.

Σταυρανθή (Λάχανο-μπρόκολο-κουνουπίδι)

Εκπληκτικά αποτοξινωτικά τόσο λόγω της αλκαλικότητάς τους – μην ξεχνάτε ότι οι τοξίνες είναι κυρίως όξινες – όσο και λόγω της σουλφοραφάνης, που δημιουργείται κατά τη μάσησή τους. Το λάχανο και το κουνουπίδι τρώγονται μια χαρά ωμά. Ατμίστε ελαφρά το μπρόκολλο, ιδανικά σε γουώκ.


Λεμόνι

Το λεμόνι  εξουδετερώνει τις τοξίνες που υπάρχουν στο συκώτι και τη χοληδόχο κύστη. Η βιταμίνη C που περιέχουν στηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην εκκαθάριση των συσσωρευμένων τοξινών. Πιείτε το πρωί πριν από οτιδήποτε άλλο ένα στυμμένο λεμόνι σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό ώστε να απορροφηθεί άμεσα.

Φρούτα

Όλα τα ώριμα φρούτα περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών, όλα ισχυρά αποτοξινωτικά και ενισχυτικά της καλής λειτουργίας του οργανισμού.

Κουρκουμάς

Το χρυσό αυτό μπαχαρικό, βασικό συστατικό του κάρυ, περιέχει την εκπληκτική αποτοξινωτική ουσία κουρκουμίνη. Προσθέστε το στο ρύζι και τα φαγητά ή στα βοτανικά αφεψήματά σας.

Γαϊδουράγκαθο  

Τα άνθη και περισσότερο οι σπόροι περιέχουν τη δραστική ουσία σιλυμαρίνη. Δίνει εύγευστο αφέψημα και ενισχύει την αποτοξινωτική δράση του συκωτιού. Είναι αντίδοτο γαι τη δηλητηρίαση από τα μανιτάρια  Amanita phalloides (death cap).

Τσουκνίδα

Το αφέψημα της  είναι εξαιρετικό διουρητικό και κατά της πέτρας της χολής, ενώ ο χυμός των σπόρων της σταματά την αιμορραγία.




Ταραξάκο

Αλλιώς αγριοράδικο ή πικραλίδα,  τονώνει τις λειτουργίες του ήπατος, διεγείρει τις εκκρίσεις της χολής και  βοηθά στην απομάκρυνση  τοξίνων κάθε προέλευσης.

Αψιθιά

Είναι διεγερτικό του πεπτικού. Βελτιώνει την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών. Γενικά, σε μέτριες δόσεις διευκολύνει την παραγωγή της χολής, επιταχύνει την κυκλοφορία του αίματος, προκαλεί εκκρίσεις και χωνεύει τα λίπη. Δεν πρέπει να λαμβάνεται για διάστημα μεγαλύτερο από 15-20 ημέρες.

Αλόη

Η καθημερινή κατανάλωση χυμού αλόης λόγω της καθαρτικής, αντιμικροβιακής, αντιοξειδωτικής δράσης μεταξύ άλλων πολλών απομακρύνει τις βλαβερές τοξίνες από τον οργανισμό μας και βοηθάει στην συνολική υγεία του οργανισμού μας. Για να έχει αποτέλεσμα θα πρέπει να γίνει θεραπεία συστηματικά για ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου