Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Η επίδραση του άγχους στην υγεία του εγκεφάλου

Το άγχος είναι αποτέλεσμα υπερπαραγωγής μιας ορμόνης των επινεφριδίων, της κορτιζόλης. Η ορμόνη αυτή, σε πρώτο στάδιο έχει αρνητική επίδραση στη «σύντομη μνήμη» , ενώ προοδευτικά καταστρέφει και τη γενικότερη μνήμη, ξεκινώντας από την πιο σημαντική νευρική του συστάδα τον ΙΠΠΟΚΑΜΠΟ, ο οποίος και αποτελεί την αποθήκη του συναισθηματικού μας κόσμου.
Επιπρόσθετα το άγχος έχει μια έντονη αρνητική επίδραση και στους  νευρο-διαβαστές του εγκεφάλου. Ουσιαστικά, προκαλεί την έκκριση όλο και μικρότερων ποσοτήτων, ή ακατάλληλων ποσοτήτων ντοπαμίνης, και σεροτονίνης, που είναι οι υπεύθυνες ορμόνες για τη ροή πληροφοριών  μεταξύ των νευρώνων του εγκεφάλου. Πιο συγκεκριμένα, η σεροτονίνη είναι υπεύθυνη για την εμφάνιση του άγχους και η ντοπαμίνη για την αποφασιστικότητα.
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος βλάπτεται από τα αυξημένα επίπεδα  κορτιζόλης. Έτσι αναζητά ήπιους ρυθμούς. Μισεί το άγχος... Ο σύγχρονος άνθρωπος ξυπνά με άγχος ενώ το βιώνει στην συνέχεια όλες τις ώρες της ημέρας με συνέπεια να παρατηρείται μια συνεχής απελευθέρωση κορτιζόλης.
Όλα τα προαναφερθέντα εμπερικλείονται σε μια απλή φαινομενικά διατύπωση του Ιπποκράτη 2500 χρόνια πριν.
‘’Ότι βλάπτει την καρδιά, βλάπτει και τον εγκέφαλο’’

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου